Ahogy visszanézek most történetemre, Apám könyve jut eszembe. Halála előtt leírta élettörténetét. Ahogy olvastam, arra jöttem rá, hogy ő mindig előre nézett. Egész életében előre. Én nem tanultam tőle, most hátra fogok nézni. Tényleg nem tanultam tőle?

Mindig újat akartam. 45 évesen, két gyerekkel, egy feleséggel és egy kutyával, mérnökként szerzett 32 éves gyakorlattal elkezdtem startupperkedni. Elmentem egy ötletversenyre és bemutattam a világ legújabb kereskedelmi láncának ötletét. Nagyobb ötlet volt, mint az Amazon alapítójáé. Meg is nyertem a versenyt. A verseny Rómában volt, ott laktunk. A győzelem után felpörögtek az események. Jöttek a programozók sorra. Könyörögtek, hogy vegyem be őket a cégbe. Abban a világban, ahol alig találsz programozót, komoly cégektől, milliós fizetésekről lemondó programozóim voltak. Nem is érdemes leírni a vállalkozás fejlődését. Annyi újság megírta már.

templom

Gazdag lettem. Gyorsan. Nagyon gazdag. És egy nap rájöttem, hogy 55 éves vagyok. A halál. Megcsapott a halál gondolata. De nem a padlóra estem, hanem saját ábrándjaimba.

Naponta elképzeltem, hogy mint apám, én is infarktusban fogok meghalni. De nem ám akárhol! Nem! Egy hatalmas templomban. Kicsit később már úgy gondoltam, hogy az én pénzemen épült templomban.

A gondolat dagadt. Napról napra. Mérnök voltam. Skicceket készítettem. Dugdostam őket, de egy napon megtalálta az egyiket a takarító néni. És be is vallotta, hogy megtalálta. Hozta hozzám és beszélgetni akart róla. Nem volt időm. Soha semmire sem volt időm az üzleten és az ábrándjaimon kívül. De a takarító néni arcán láttam, hogy tetszik neki, amit rajzoltam, és hogy beszélni akar róla. Nem sejtettem, hogy ez a beszélgetés mennyi új beszélgetés első darabja…

Lejegyeztem ezeket a beszélgetéseket. Először azt gondoltam, hogy nem teszek mást, mint sorra közlöm a társalgásfolyamot. De rájöttem, hogy vannak történetemnek olyan pontjai, amelyeket inkább szóképekben, cselekvések leírásában tudok érthetővé tenni, mint párbeszédekben. Így lett könyvem rengeteg párbeszéd és néhány folyó szöveg egyvelege.

(június 11-én jön a folytatás)